Garnki i patelnie są jednym z ważniejszych elementów wyposażenia każdej kuchni. Nie bez znaczenia jest więc fakt, żeby dobrać właściwe naczynia. Musimy pamiętać, że nie każdy komplet garnków będzie nadawać się na płytę indukcyjną. Jak wybrać idealne patelnie i garnki?
Garnki i patelnie indukcyjne
Jeśli planujemy kupić nową patelnię lub komplet garnków na indukcję, powinniśmy się do tego odpowiednio zabrać. Dlaczego? Powód jest bardzo prosty! Nie każde naczynie będzie kompatybilne z płytą indukcyjną. Najprostszym rozwiązaniem jest sprawdzenie, czy na garnku lub pudełku znajduje się symbol zwojnicy. Bez względu na to, czy jest to duży garnek, czy patelnia, tego typu ikona powinna znajdować się na dnie naczynia. Istotne jest także to, by dno składało się z jak największej ilości warstw. Taka budowa pozwala na równomierne rozprowadzenie ciepła wewnątrz garnka lub patelni. Ogromne znaczenie ma również kształt i wielkość naczyń wykorzystywanych do przygotowywania potraw. Jeśli jesteśmy posiadaczami płyty z wydzielonymi polami grzewczymi, nie wybierajmy garnków i patelni mających większą średnicę dna niż wspomniane pole. Przydatne mogą okazać się garnki z nienagrzewającymi się rączkami oraz dobrze dopasowanymi pokrywkami. Ważne jest to, żeby zbędna para wodna była podczas gotowania odparowywana. Garnki do indukcji zwykle wykonuje się ze stali nierdzewnej, miedzi, aluminium czy żeliwa. Materiały muszą być jednocześnie bezpieczne i trwałe, byśmy mogli eksploatować nasze naczynia jak najdłużej.
Fot. Shutterstock