Sok z kiszonych buraków uważany jest za prawdziwą bombę witaminową. Kiszone buraki mają znacznie więcej składników odżywczych uznanych za cenne dla zdrowia i obok innych kiszonek powinny być podstawą diety każdego z nas. Jak przygotować sok z kiszonych buraków w domu? Jakie ma on właściwości odżywcze?
Domowy sok z buraków kiszonych
Ukiszenie buraków na sok nie jest wcale skomplikowane. Do przygotowania soku będą nam potrzebne buraki, które musimy obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie należy ułożyć je w dużym szklanym naczyniu, przekładając je plasterkami czosnku, listkami laurowymi i kulkami ziela angielskiego. Następnie całość zalewamy zimną, przegotowaną wodą z dodatkiem soli. Po około tygodniu buraki kiszone oraz sok będą gotowe do spożycia.
Właściwości zdrowotne soku z kiszonego buraka
Lista właściwości, jakie posada sok z kiszonych buraków, jest bardzo długa. Wśród nich możemy wymienić wpływ na prawidłową pracę jelit, na poprawę odporności organizmu, czy obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Kiszone buraki chronią mikroflorę jelitową podczas antybiotykoterapii, a dzięki obecności witaminy C przyczyniają się do poprawy stanu naszej skóry.
Picie soku z buraków poleca się szczególnie sportowcom w zakresie aktywności o charakterze wytrzymałościowym, siłowym i siłowo-wytrzymałościowym. Zawiera on azotany będące prekursorami tlenku azotu. Sok z buraka wpływa więc na poprawę wydolności organizmu.
Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem internetowym biozdrowy.pl.
Fot. Shutterstock